Στο κέντρο, ασθενείς με απώλεια αισθήσεων εξετάζονται από ομάδα γιατρών με ειδικότητα στη καρδιολογία/ηλεκτροφυσιολογία, νευρολογία και παιδονευρολογία, και με ειδικό επιστημονικό ενδιαφέρον στις λιποθυμίες.


Συχνές Ερωτήσεις:
Τι είναι η λιποθυμία;
Λιποθυμία είναι η παροδική απώλεια των αισθήσεων.
Πόσο συχνές είναι οι λιποθυμίες;
Περίπου το 50% όλων των ανθρώπων θα αισθανθούν επεισόδια λιποθυμίας ή προ-λιποθυμίας. Συμβαίνουν ως επί το πλείστον σε δύο ηλικιακές ομάδες, κατά την εφηβείας και σε ηλικιωμένους.
Ποιες είναι οι αιτίες;
Η πιο συχνή αιτία είναι η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Άλλες αιτίες είναι οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες) ή νευρολογικές διαταραχές, όπως η επιληψία ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχουν επίσης και οι ψυχογενείς  λιποθυμίες όπου η ψυχολογική πίεση ή το άγχος προκαλούν κατάρρευση του σώματος.
Είναι επικίνδυνες οι λιποθυμίες;
Οι περισσότερες λιποθυμίες είναι ακίνδυνες. Κάποιες όμως απαιτούν θεραπεία και έχουν καλή μακροπρόθεσμη πρόγνωση με μείωση του κινδύνου. Πιο σπάνια οι λιποθυμίες μπορεί να είναι απειλητικές  για τη ζωή του ασθενή, και η πρώιμη διάγνωση τους απαιτεί εξειδικευμένο για λιποθυμίες ιατρό, ο οποίος συνήθως είναι καρδιολόγος, ηλεκτροφυσιολόγος ή νευρολόγος.
Χρειάζεται να κάνω οποιεσδήποτε εξετάσεις;
Η βασική κλινική εξέταση και το ιστορικό είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετό για να καθησυχαστεί ο ασθενής. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι καλή ιδέα να γίνει ένα ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) και ένα ECHO (ηχοκαρδιογράφημα).
Εάν η λιποθυμία εμφανίζεται με αρρυθμίες ή σε καθιστή θέση τότε ενδείκνυται η τοποθέτηση συσκευής καταγραφής του καρδιακού ρυθμού για 24ώρες (Holter monitor). Αν συμβεί λιποθυμία στην άσκηση τότε ενδείκνυται η δοκιμασία κόπωσης. Αν υπάρχει υποψία νευρολογικής αιτίας μπορεί να χρειαστεί ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) ή απεικόνιση εγκεφάλου με αξονικό ή μαγνητικό τομογράφο (CT, MRI).
Πώς μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευθεί η λιποθυμία;
Η αντιμετώπιση των λιποθυμιών εξαρτάται από την αιτία που τις προκαλεί. Θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν και ποικίλουν από απλή αλλαγή συνηθειών και τρόπου ζωής (αύξηση αλατιού, πρόσληψη υγρών, αποφυγή όρθιας στάσης για μεγάλο χρονικό διάστημα), λήψη φαρμάκων (αντιεπιληπτικά), κατάλυση και θεραπεία αρρυθμιών (ablation) ή και εμφύτευση καρδιακής συσκευής (βηματοδότες, απινιδωτές). Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται.

Ειδικότητες