Εξελίξεις στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα. Η νόσος εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άνδρες κάτω των 40 με τη μέση ηλικία προσβολής να είναι τα 66 έτη. Στα 40 του, κάθε άνδρας οφείλει να αρχίσει τον προληπτικό έλεγχο αφού υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε άνδρες θα νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη εάν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως κρίνεται ως θεραπεύσιμος σε τεράστιο βαθμό. Ως εκ τούτου η πρώιμη διάγνωση της νόσου λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο μερίδιο της επιστημονικής έρευνας με τις εξελίξεις να τρέχουν. Οι καινούριες μέθοδοι διάγνωσης έχουν προστεθεί στη φαρέτρα του ιατρού και στην Κύπρο με το γιατρό να οφείλει να τις χρησιμοποιήσει όπου και εάν υπάρχει ένδειξη.

Μέχρι πρότινος η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασιζόταν αποκλειστικά στο τρίπτυχο PSA, δακτυλική εξέταση προστάτη και υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη διορθική βιοψία του προστάτη. Οι νεότερες εξελίξεις ήλθαν να ενδυναμώσουν τις ήδη υπάρχουσες, αφού το τρίπτυχο αυτό αποτελεί ακόμα το χρυσό κανόνα με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία.

Μία ομάδα νέων αιματολογικών εξετάσεων και μετρήσεων σε δείγματα ούρων έχουν αυξήσει την αξιοπιστία της δευτερογενούς πρόληψης. Εξετάσεις όπως το Progensa ( test ούρων ), το 4Κ score και το PHI ( Prostate Health Index ) έχουν ενεργό πλέον ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ρόλος αυτός έγκειται στην ανάδειξη των περιστατικών εκείνων με αυξημένο κίνδυνο επιθετικής νόσου και αποφυγή άσκοπης υποβολής σε βιοψία του προστάτη.

Εξελίξεις επίσης έχουμε και στην ακτινολογική διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Το πολυπαραμετρικό MRI, μια μέθοδος που προσφέρεται από αρκετά κέντρα στην Κύπρο έχει πάρει θέση μετά από αρνητική πρώτη βιοψία του προστάτη με συνεχιζόμενη υποψία ύπαρξης νόσου από τον ιατρό. Με τη βοήθεια επίσης του πολυπαραμετρικού μαγνητικού τομογράφου υπάρχει πλέον και η δυνατότητα λήψης βιοψιών σε μια τελευταίας τεχνολογίας μέθοδο με συγκεκριμένες όμως ενδείξεις.

Πρόσφατα έχουν συστηθεί και στον ιατρικό κόσμο της Κύπρου τα λεγόμενα ιστολογικά test. Τέτοιου είδους εξετάσεις όπως είναι το Prolaris και το Oncotype Dx εφαρμόζονται σε ιστολογικά παρασκευάσματα βιοψίας και βοηθούν στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του προστάτη.

Συμπερασματικά η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη θα μειώσει ραγδαία και τη θνησιμότητα. Τα σύγχρονα αιματολογικά, ακτινολογικά και ιστολογικά  tests έχουν πάρει τη θέση τους  στον αγώνα της διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη. Ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους και είναι στη διάθεση του ιατρού για  να τις χρησιμοποιήσει με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

 Δρ. Πέτρος Επαμεινώνδα Χρίστου / Ουρολόγος-Ανδρολόγος / American Medical Center