Πρωτοποριακή μέθοδο θεραπείας του καρκίνου εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Κύπρο το AMC

Μια παγκοσμίως καινοτόμο μέθοδο καταστροφής όγκων, την NanoKnife/IRE – μη αναστρέψιμη ηλεκτροπόρωση, εφαρμόζει με επιτυχία το American Medical Center, ένα από τα ελάχιστα κέντρα στην Ευρώπη που παρέχει στους ασθενείς την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία. Η εξειδικευμένη ομάδα του AMC, έχει ήδη πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία τα πρώτα περιστατικά ασθενών με καρκίνο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Οι ειδικοί επιστήμονες του AMC, εξηγούν ότι στη μέθοδο NanoKnife/IRE, ένα σύντομο αλλά δυνατό ηλεκτρικό πεδίο, εφαρμόζεται στη στοχευμένη περιοχή προκαλώντας μέσω της δημιουργίας νανοπόρων καταστροφή της κυτταρικής μεμβράνης. Δηλαδή, χρησιμοποιεί μη θερμική ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να επιτύχει καταστροφή της κυτταρικής ομοιόστασης, η οποία οδηγεί στη μόνιμη νέκρωση των καρκινικών κυττάρων.
Πλεονεκτήματα NanoKnife

Το χαρακτηριστικό που καθιστά τη μέθοδο μοναδική στο είδος της σε σχέση με άλλες μεθόδους καταστροφής όγκων, είναι η δυνατότητα διαφύλαξης των ζωτικών ανατομικών δομών (όργανα, αγγεία, νεύρα, κτλ.) εντός ή πλησίον της ζώνης καταστροφής. Το NanoKnife που είναι μια μη θερμική μέθοδος επηρεάζει μόνο την κυτταρική μεμβράνη και ελάχιστα τους υπόλοιπους ιστούς, καθιστώντας δυνατή τη χρήση του κοντά σε ζωτικές δομές όπως είναι η ουρήθρα, το έντερο, τα νεύρα, αρτηρίες, φλέβες, κτλ.

Με τη μέθοδο NanoKnife/IRE, η οποία είναι ανεξάρτητη από θερμότητα ή ψύξη, δεν προκύπτουν ημιτελείς καταστροφές, αλλά ούτε θερμικά εγκαύματα ή τραύματα. Αποδεδειγμένα η μέθοδος προκαλεί αποτελεσματική και ολοκληρωτική καταστροφή του όγκου ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η ζώνη κατάλυσης είναι πολύ κοντά σε μεγάλο αγγείο, του οποίου η βατότητα δεν επηρεάζεται.

Το NanoKnife παράγει μια προβλέψιμη και καλά οριοθετημένη ζώνη καταστροφής, καθώς βασίζεται σε ειδικό λογισμικό ανάλυσης και ακριβούς αναπαράστασης του σχήματος, του μεγέθους και εντοπισμού του όγκου.

Ο χρόνος εφαρμογής της μεθόδου είναι εντυπωσιακά σύντομος, με την καταστροφή να ολοκληρώνεται από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πολύ λίγα λεπτά.

Ο συνδυασμός της μεθόδου NanoKnife/IRE με χημειοθεραπεία έχει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που σχετίζονται με την αύξηση του συνολικού προσδόκιμου ζωής του ασθενούς.
Η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Ογκολογικής Μονάδας του American Medical Center, στην παρούσα φάση εφαρμόζει τη θεραπεία NanoKnife/IRE στις ακόλουθες ογκολογικές παθήσεις:

1. Ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου
2. Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα και άλλοι πρωτοπαθείς όγκοι του ήπατος
3. Καρκίνος του παγκρέατος
4. Όγκοι των χοληφόρων (όγκοι klatskin, ενδοηπατικό χολαγγειοκαρκίνωμα, κλπ.)
5. Ενδοπεριτοναϊκοί όγκοι (μεσεγχυματικοί όγκοι, σαρκώματα, υποτροπές όγκων, κτλ.)

Το American Medical Center εντός του 2016 θα προχωρήσει και στην παροχή θεραπευτικών εφαρμογών του NanoKnife/IRE σε παθήσεις όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του νεφρού και ο καρκίνος του μαστού.

Το NanoKnife/IRE δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Στη θωρακική κοιλότητα όταν υπάρχουν καρδιακοί βηματοδότες ή απινιδωτές
  • Σε περιοχές που είναι εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές ή εμφυτευμένες συσκευές με μεταλλικά μέρη όπως μεταλλικά stents χοληφόρων
  • Σε αλλοιώσεις του ματιού και των βλεφάρων
  • Όταν υπάρχει ιστορικό πρόσφατης κρίσης επιληψίας ή καρδιακής αρρυθμίας
  • Σε πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου

Η καινοτόμος μέθοδος NanoKnife/IRE, που στην Κύπρο εφαρμόζεται μόνο στο American Medical Center, δίδει ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς, καθώς αυξάνει το θεραπευτικό όφελος, καθιστώντας την επαναστατική αυτή μέθοδο, πρωτοπόρο στη θεραπεία του καρκίνου.