Επιτυχής ολική αρθροπλαστική γόνατος στο American Medical Center με την εφαρμογή νέας πρωτοποριακής τεχνικής αντιμετώπισης της αρθρίτιδας

Εξατομικευμένη Ολική Αρθροπλαστική γόνατος διενήργησε με απόλυτη επιτυχία στο American Medical Center (AMC), ο Δρ. Δήμος Νεοφύτου Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Οι ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν στην επέμβαση, μπήκαν σε πρόγραμμα αποκατάστασης άμεσα μετά το χειρουργείο και πήραν εξιτήριο σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Δρα Νεοφύτου, η αρθρίτιδα γόνατος είναι πάθηση που επηρεάζει την κίνηση και με την ηλικία επέρχεται φθορά των αρθρώσεων. Το γόνατο προσθέτει, είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη άρθρωση και η φθορά του επιφέρει πόνο, αστάθεια και περιορισμό βαδίσεως. Στο τελικό στάδιο της πάθησης εξηγεί, όπου ο πάσχων έχει συνεχές άλγος και αδυναμία βαδίσεως πλέον των 200 – 300 μέτρων, η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

Το χειρουργείο τονίζει ο Δρ. Νεοφύτου, συνίσταται στη διόρθωση του άξονος βαδίσεως και αλλαγή της φθαρμένης επιφάνειας του γόνατος. Σήμερα επισημαίνει, με την ανάπτυξη ειδικών λογισμικών και την ύπαρξη τρισδιάστατων εκτυπωτών, η χειρουργική τεχνική έχει αλλάξει κάνοντας ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, προς όφελος του ασθενούς.

Η ορθοπαιδική ομάδα που διενεργεί τις πρωτοποριακές αυτές επεμβάσεις στο American Medical Center, έχει πιστοποιήσει τον μαγνητικό τομογράφο του AMC για τις ειδικές προεγχειριτικές μετρήσεις και αντιμετωπίζει πλέον χειρουργικά την αρθρίτιδα των γονάτων με τη νέα μέθοδο Ολικής Αρθροπλαστικής γόνατος.

Το γόνατο χαρτογραφείται τρισδιάστατα (3D mapping planning) με MRI και ακολούθως κατασκευάζονται εξατομικευμένα εργαλεία (custom made cutting blocks) για διαμόρφωση του γόνατος στο χειρουργείο.

Η σύγχρονη αυτή μέθοδος, η εξατομικευμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος, συνδυάζει ρομποτική ακρίβεια στην τοποθέτηση του μοσχεύματος με ταυτόχρονη μείωση του χειρουργικού χρόνου, καθότι όλοι οι υπολογισμοί για το μέγεθος και τη θέση της ολικής αρθροπλαστικής γίνονται προεγχειρητικά. Αυτό καθίσταται εφικτό με την κατασκευή και χρήση εξατομικευμένων οδηγών τοποθετήσεως της.

Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής επωφελείται, αφού η μέθοδος προσφέρει:

  • Μικρότερο χειρουργικό χρόνο
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Εφαρμογή και ευθυγράμμιση της αρθροπλαστικής με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια μετά από μελέτη με υπολογιστή
  • Άμεση κινητοποίηση και καλύτερο αποτέλεσμα στην κίνηση γρηγορότερα
  • Ελάχιστο χρόνο παραμονής στην κλινική