Ιατρική πρωτιά στην Κύπρο από το American Medical Center (AMC) στο τομέα της ογκολογίας

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου η πρωτη επεμβαση Radioembolization στην Κυπρο.

Προκειται για μια μη χειρουργικη επεμβαση τελευταιας τεχνολογιας, κατα την διαρκεια της οποιας ειδικοι επεμβατικοι ακτινολογοι εμφυτευουν μικρα ραδιενεργα σωματιδια κατευθεια στον ογκο του ηπατος με βοηθεια ενος μικροκαθετηρα.  Τα μικρα αυτα σωματιδια εμβολιζονται στις αρτηριες του ογκου και για τις επομενες 10 μερες ακτινοβολουν τον καρκινο απο μεσα χωρις να εκπεμπεται ακτινοβολια εξωτερικα.  Η αναιμακτη και ανωδυνη αυτη επεμβαση εγεινε απο δυο εμεμβατικους ακτινολογους, τον Δρ. Αλεξ Μπελενκι (Ιατρο του ασθενη απο το Ισραηλ) και τον Δρ. Χρίστο Γεωργιάδη (Johns Hopkins University και τώρα στο AMC).

Ο ασθενής, επίσης από το Ισραηλ, πηρε εξιτηριο το επομενο πρωι και θα παρακολουθειται πλεον απο τους ιατρους του στη χωρα του.  Η συνεργασία έγινε εφικτή με τη βοήθεια της Cyprus Health Group και της Ισραηλινής Bigs Medic, εταιριες που ενεργοποιουνται στον τομεα του ιατρικου τουρισμου και σκοπευουν στην προωθηση της Κυπρου σαν περιφεριακο Ιατρικο κεντρο.  Αξιζει να σημειωθει οτι αυτη η επεμβαση δεν προσφερεται στο Ισραηλ.

Ασθενεις με πρωτογενη καρκινο στο σηκωτι (ηπατοκυτταρικο, χολανγκιοκαρκινωμα) αλλα και με μεταστατικο καρκινο στο σηκωτι (παχεος εντερου, νευροενδοκρινικου, μαστου κλπ) ειναι υποψηφιοι για Radioembolization.  Τα οφελη για τον ασθενη ειναι πολλαπλα ακομα και για αυτους που εχουν εξαντλεισει τις κλασσικες χημειοθεραπειες.