Σύχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καρδιακών αρρυθμιών.Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Αρρυθμία είναι ότι ακριβώς υποδηλώνει η ίδια η λέξη. Στερητικό αλφα και ρυθμός , δηλαδή η ακανόνιστη σύσπαση των καρδιακών κοιλοτήτων. Όταν αυτή αφορά τις άνω κοιλότητες τις καρδιάς, ονομάζεται υπερκοιλιακή (δηλαδή άνωθεν των κοιλιών)

Η υπερκοιλική ταχυκαρδία είναι η πιο αθώα μορφη καρδιακής αρρυθμίας , μπορεί όμως να είναι πολυ ενοχλητική και δύσκολη όσον αφορά την αντιμετώπισή της. Χαρακτηρίζεται απο αιφνίδια έναρξη χωρίς να υπάρχει συνήθως κάποιος εκλυτικός παράγοντας ενώ ο τερματισμός της είναι το ίδιο απότομος. Απαραίτητο υπόστρωμα για την γένεση της αρρυθμιας αυτής είναι η ύπαρξη ενός δεματίου που εξυπηρετεί σαν μία επιπλέον οδός επικοινωνίας των άνω (κόλποι) με τις κάτω (κοιλίες) κοιλότητες της καρδιάς. Το ερέθισμα – ο καρδιακός παλμός – χρησιμοποιεί την μία οδό για να άγεται προς τις κοιλίες και την άλλη για να άγεται αντίδρομα δηλαδή προς τους κόλπους. Με απλά λόγια δημιουργείται ένα βραχυκύκλωμα, ένας φαύλος κύκλος. Ανάλογα με το είδος του επιπλέον δεματίου αυτή είναι εκ γενετής ή επίκτητη.

Το πιο τυπικό σύμπτωμα είναι το αίσθημα παλμών, δηλαδή ο ασθενής νιώθει την καρδιά να τρέχει να κτυπάει γρήγορα, ή να φτερουγίζει. Μπορεί αυτό να συνοδευεται από ζάλη και τάση προς λιποθυμία , δυσκολία στην αναπνοή ή και πόνο στο στήθος. Πρέπει όλοι οσοι πάσχουν από αυτή την πάθηση να έχουν κατα νου μερικούς απλούς χειρισμούς που μπορούν να τερματίσουν την αρρυθμία χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση όπως για παράδειγμα η δοκιμασία valsalva (βίαιη εκπνοή με κλειστή τη μύτη και το στόμα) ο βήχας, ή η βύθιση του προσώπου σε κρύο νερό . Εάν αυτοί οι χειρισμοί αποτύχουν πρέπει να αποταθεί στον ιατρό του.

Όσον αφορα την θεραπευτική της αντιμετώπιση αυτή μπορεί να ειναι φαρμακευτική η επεμβατική. Πρέπει να τονιστεί ότι τα φάρμακα ουσιαστικά δεν θεραπευουν την αρρυθμία παρα μόνο εμποδίζουν τη εμφλανισή της. Η θεραπεία εκλογής για τετοιου είδους αρρυθμίες είναι η επεμβαση καταλυσης (catheter ablation). Ειναι μία επέμβαση που γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας φλεβας μετά από τοπικη αναισθησία και προώθηση του καθετήρα κατάλυσης στην καρδιά μέσω του οποίου καταλύεται το επιπλέον δεμάτιο. Οι πιθανότητες επιτυχίας μίας τέτοιας επέμβασης προσεγγίζουν το 100 %. Απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο για 24 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει στην φυσιολογική του ζωή μέσα σςε 2 ημέρες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τα άτομα που πάσχουν από αυτού του είδους την αρρυθμία να γνωρίζουν ότι είναι πλέον εύκολα ιάσιμη.

Tου Ηλία Παπασάββα

Καρδιολόγου , Ηλεκτροφυσιολόγου American Medical Center Λευκωσία