Για πρώτη φορά Χειρουργική Θεραπεία Επιληψίας από Κυπριακή Ομάδα Γιατρών

Για πρώτη φορά ομάδα που αποτελείτο εξολοκλήρου από Κύπριους γιατρούς πραγματοποίησε νευροχειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της επιληψίας, στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου  American Medical Centre/American Heart Institute (AMC/AHI).

Η προετοιμασία και η διεκπεραίωση της επέμβασης, πραγματοποιήθηκε από ομάδα την οποία αποτελούσαν οι Δρ. Κώστας Μιχαηλίδης, Νευρολόγος – Επιληπτιολόγος  και ο Δρ. Ανδρέας Δημητριάδης, Νευροχειρουργός οι οποίοι εδρεύουν στο AMC/AHI  και στο University of Edinburgh Medical School αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, στον ασθενή τον οποίο διενεργήθηκε η εγχείρηση την περασμένη βδομάδα, πραγματοποιήθηκαν προηγουμένως οι απαραίτητες εξετάσεις ούτως ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η επιληπτιογόνος εστία και προκειμένου να μην παρενοχληθεί οποιαδήποτε άλλη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Η επιληψία είναι μια πάθηση η οποία ανά το Παγκόσμιο εμφανίζεται στο 0.5% – 1%  του πληθυσμού ενώ στην Κύπρο ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πάσχουν από την πάθηση αυτή φτάνει τους 5000. Στα πλείστα περιστατικά, δηλαδή γύρω στο 75%, ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων ελέγχεται με φαρμακευτική αγωγή. Για το υπόλοιπο όμως 25%, τα φάρμακα δεν αποτελούν λύση καθώς οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται επαρκώς σε αυτά. Στη 2η περίπτωση, η πάθηση ίσως να μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική θεραπεία.

Το AMC/AHI στοχεύει στη δημιουργία και την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, ούτως ώστε να πραγματοποιούνται περισσότεροι έλεγχοι σε άτομα με φαρμακοανθεκτική επιληψία, για να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση και κατά πόσο θα επωφεληθούν από αυτή. Αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα τα πλείστα περιστατικά που έχρηζαν χειρουργικής θεραπείας στέλνονταν στο εξωτερικό.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι το AMC/AHI, με πρωτοβουλία της προαναφερθείσας ομάδας,  έχει συνάψει συνεργασία με το Κέντρο Επιληψίας του Kings College Hospital, στο Λονδίνο προκειμένου να εξετάζουν από κοινού, πιο απαιτητικά και περίπλοκα περιστατικά.