Tο διαγνωστικό τμήμα του American Medical Center είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα και στελεχωμένο με καταξιωμένους ιατρούς και άριστα εκπαιδευμένο παραϊατρικό προσωπικό:


Aξονική τομογραφία (CT) με τομογράφο 64 τομών
Είναι μια εξειδικευμένη εξέταση με ακτίνες Χ που εκτελούνται από αξονικό τομογράφο 64 τομών και υπολογιστή. Το CT σε σύγκριση με τις συμβατικές ακτινογραφίες παρέχει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των ιστών και των αγγείων του σώματος. Οι εικόνες που δημιουργούνται από τον υπολογιστή μπορούν να εκτυπωθούν ή να μελετηθούν σε μια οθόνη. Μπορεί επίσης να απεικονίσει οστά, μαλακούς ιστούς και αγγεία σε μια ενιαία εικόνα.
Αξονική τομογραφία κοιλίας και πυέλου (Abdominal/Pelvic CT Scan)
Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ασθενειών και διαταραχών των οργάνων του πεπτικού συστήματος, της γαστρεντερική οδού (GI), του ουροποιητικού συστήματος, των επινεφριδίων, του ήπατος, των χοληφόρων, του σπληνός και του παγκρέατος. Επίσης, επιβεβαιώνει την παρουσία όγκων και μπορεί να εντοπίσει την πηγή του κοιλιακού άλγους ή της δυσφορίας. Τα αγγεία μπορούν να απεικονιστούν για τη διάγνωση αγγειακών διαταραχών οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο , νεφρική ανεπάρκεια, εντερική ισχαιμία κ.α.
Αξονική τομογραφία θώρακος (Chest CT)
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ταυτόχρονη απεικόνιση των πνευμόνων, της καρδιάς , των οστών , των μαλακών ιστών , των μυών και των αγγείων . Είναι χρήσιμο για τον εντοπισμό των διαταραχών των πνευμόνων, όπως η φυματίωση, η πνευμονία, οι όγκοι, το εμφύσημα, η διάμεση πνευμονοπάθεια κ.α.
Αξονική Τομογραφία Κεφαλής (Head CT)
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παροχή λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τους τραυματισμούς στο κεφάλι, παθήσεις ρινικών κόλπου, ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, αιμορραγιών, όγκων του εγκεφάλου και άλλων παθήσεων του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να απεικονίσει οστά, μαλακούς ιστούς και αιμοφόρα αγγεία σε μια ενιαία εικόνα . Η Αξονική Τομογραφία κεφαλής και εγκεφάλου είναι μια εξέταση φιλική προς τον ασθενή , που περιλαμβάνει έκθεση σε σχετικά χαμηλή ακτινοβολία. Ανάλογα με την αιτία για τις εξετάσεις σα , μπορεί να είναι αναγκαία η χρήση σκιαγραφικής ουσίας για καλύτερη μελέτη του εγκεφάλου και των αγγείων. Η σκιαγραφική ουσία χορηγείται ενδοφλέβια ( IV ) ενώ ο αξονικός τομογράφος καταγράφει εκατοντάδες εγκάρσιες εικόνες του εγκεφάλου σας και των αγγείων . Στη συνέχεια, ένας υπολογιστής αναδομεί μια εξαιρετικά λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα.
Αξονική τομογραφία ρινικών κόλπων (CT for sinuses)
Η αξονική τομογραφία των ρινικών κόλπων επιτρέπει την απεικόνιση ολόκληρης της ρινικής κοιλότητας . Το CT είναι χρήσιμο για τη διάγνωση ιγμορίτιδας, μιας κατάστασης που προκαλείται από λοίμωξη ή φλεγμονή των κόλπων . Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση των όγκων της ρινικής κοιλότητας και των ιγμορείων άντρων. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, η εξέταση είναι φιλική προς τον ασθενή και περιλαμβάνει έκθεση σε σχετικά χαμηλή ακτινοβολία.
Αξονική τομογραφία σπονδυλικής στήλης (CT Scanning of the Spine)
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανίχνευση τραυματισμών σπονδυλικής στήλης, καταγμάτων και όγκων, για την αξιολόγηση της κατάστασης της σπονδυλικής στήλης μετά από επέμβαση, για τον καθορισμό στένωσης του νωτιαίου σωλήνα, μολύνσεων, δισκοκήλης, ή εκφυλιστικών ασθενειών όπως η αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια μη επεμβατική διαδικασία , αν και μερικές φορές πριν από την αξονική τομογραφία χορηγείται σκιαγραφικό υλικό μέσα ή γύρω από την σπονδυλική στήλη , για να τονίσει δομικές λεπτομέρειες της σπονδυλικής στήλης. Αξονικη κολονογραφια Χρησιμοποιείται για εξετάσεις στο παχύ έντερο (κόλον ) χωρίς να χρειάζεται να πληρωθεί το παχύ έντερο με βάριο ή να τοποθετηθεί ένας μακρύς σωλήνας (κολονοσκόπηση ) σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου. Αυτή η γρήγορη, ελάχιστα επεμβατική διαδικασία επιτρέπει στους γιατρούς να πάρουν μη επεμβατικά τρισδιάστατες εικόνες του παχέος εντέρου για να ανιχνεύσουν πολύποδες και όγκους. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, μπορούν να υποβληθούν και σε κολονογραφία.
Αξονική Αγγειογραφία (CT Angio)
Είναι μια λεπτομερής εξέταση , που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να μελετηθουν οι αρτηρίες και οι φλέβες , με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού μέσου. Μπορούν να απεικονισθούν τα αγγεία όλου του σώματος – από τις αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο μέχρι αυτές που μεταφέρουν αίμα στους πνεύμονες , όλα τα όργανα και την καρδιά. Σε ασθενείς με όγκους, η αξονική αγγειογραφία μπορεί να αποκαλύψει τις αρτηρίες οι οποίες τροφοδοτούν την ανάπτυξη τους. Ο αξονικός τομογράφος 64 τομών και ένας εξειδικευμένος υπολογιστής συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πολύ συγκεκριμένες τρισδιάστατες εικόνες. Αυτές οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό ανοικτού χειρουργείου. Σε σύγκριση με την κλασσική αγγειογραφία η οποία είναι επεμβατική διαδικασία, η αξονική αγγειογραφία δεν απαιτεί νοσηλεία καθώς είναι λιγότερο επεμβατική και πολύ πιο εύκολη για τους ασθενείς. Μετά από την αξονική αγγειογραφία , οι ασθενείς επιστρέφουν αμέσως στην εργασία ή στο σπίτι τους.
Αξονική Τομογραφία Καρδιάς για υπολογισμό φορτίου ασβεστίου (Cardiac CT for Calcium Scoring)
Ανιχνεύει και μετρά τη συγκέντρωση του ασβεστίου των αθηρωματικών πλακών στο εσωτερικό των αρτηριών της καρδιάς . Το ασβέστιο είναι ένα κοινό συστατικό της αθητωματικής πλάκας και ένας δείκτης της στεφανιαίας νόσου (CAD) . Η αθηρωματική πλάκα προκαλεί τη στένωση ή την απόφραξη των αρτηριών της καρδιάς, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι θωρακικός πόνος ή καρδιακή προσβολή. Το αποτέλεσμα μιας Αξονικής Τομογραφίας για υπολογισμό φορτίου ασβεστίου αποτυπώνεται ως «βαθμολογία» ασβεστίου και κυμαίνεται από 0 έως 400 + . Όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία σας, τόσο υγιέστερη η καρδιά σας. Υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν την ανάγκη για αλλαγές στον τρόπο ζωής ή άλλα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου . Η Αξονική Τομογραφία Καρδιάς ανιχνεύει τη στεφανιαία νόσο σε πρώιμο στάδιο , πριν να εκδηλωθούν ακόμη συμπτώματα.
Αξονική στεφανιαιογραφία (Coronary CTA)
Είναι μια απεικόνιση της καρδίας που φανερώνει εάν η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών του ασθενούς. Ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική στεφαναιιογραφία λαμβάνουν με ενδοφλέβια (IV) ένεση σκιαγραφικό μέσο που περιέχει ιώδιο (χρωστική) για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές εικόνες.
Η αξονική στεφανιαιογραφία είναι μια μη επεμβατική ιατρική εξέταση που βοηθά τους γιατρούς στη διάγνωση και θεραπεία διάφορων παθήσεων.
Η χρήση αξονικής στεφανιαιογραφίας ενδείκνυται για τους ασθενείς που έχουν:
 • Ανώμαλη ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών -Χαμηλό ή μέσο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και έχουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος που δεν προκαλείται από τη σωματική δραστηριότητα.
 • Χαμηλό ή μέσο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο αλλά δεν έχουν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή κόπωση κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας.
 • Αμφίβολα αποτελέσματα τεστ κοπώσεως
 • Καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένη λειτουργία της αριστερής κοιλίας.
 • Κίνδυνο στεφανιαίας νόσου πριν από τη μη στεφανιαία καρδιακή χειρουργική επέμβαση. -Συμπτώματα που σχετίζονται με παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας.
Τι είναι το ενδοφλέβια χορηγούμενο σκιαγραφικό μέσο (IV Intravenous Contrast);
Είναι ένα διάλυμα που εγχέεται στις φλέβες του ασθενούς και εμφανίζεται σαν ένα πολύ φωτεινό λευκό χρώμα πάνω σε εικόνα αξονικού τομογράφου. Αυτό το υλικό επιτρέπει τη βελτιωμένη απεικόνιση των αγγείων στο σώμα . Όταν σας χορηγηθεί σκιαγραφικό μέσο με ενδοφλέβια ένεση ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μια ήπια έξαψη στο λαιμό, το στήθος , την κοιλιά και ή την πυελό. Αυτό είναι φυσιολογικό και μπορεί να διαρκέσει δευτερόλεπτα. Το υλικό φιλτράρεται από το αίμα στους νεφρούς σας και θα αποβληθεί από το σώμα σας με τα ούρα σας . Μπορείτε να οδηγείτε με ασφάλεια στο σπίτι μετά τη χορήγηση του υλικού. Η χορήγηση του σκιαγραφικού μέσου αντενδεικνύεται σε ασθενέις με γνωστή αλλεργία στο ιώδιο ή σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.
Μαγνητική Τομογραφία ( MRI )
Μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία απεικόνισης που χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο και παλμούς ραδιοσυχνότητας για την παροχή διαγνωστικών εικόνων υψηλής ανάλυσης χωρίς την χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας . Υπό ορισμένες συνθήκες χρησιμοποιείται σκιαγραφικό υλικό για να ενισχύσει την αντίθεση των ιστών και να αυξήσει την ακρίβεια.

Εξετάσεις MRI:

 • MRI Καρδιάς και αγγείων
 • MRI Εγκεφάλου Μαγνητική Φλεβογραφία Εγκεφάλου (MRV)
 • Μαγνητική Αρτηριογραφία Εγκεφάλου (MRA)
 • MRI Σπονδυλικής Στήλης
 • MRI Αρθρώσεων/Άκρων
 • MRI Μυοσκελετικού Συστήματος
 • MRI Νωτιαίου Μυελού
 • MRI Κοιλίας – Πυέλου (οργάνων)
 • Μαγνητική Αγγειογραφία Νεφρικών Αρτηριών (MRA)
 • Μαγνητική Χολαγγειογραφία (MRCP)
 • Μαγνητική Πυελογραφία (MRU)
 • Μαγνητική Eντερογραφία.

Ειδικότητες