Γυναικολογία είναι κλάδος της ιατρικής που μελετά τον οργανισμό της γυναίκας και το γενετικό της σύστημα από μορφολογική, φυσιολογική αλλά και παθολογική άποψη.
Η μαιευτική ασχολείται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, συμπεριλαμβανομένης και της φροντίδας του νεογνού, εκτός από τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των γυναικών καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ

Στο American Medical Center ξεκίνησε τη λειτουργία του, το πρώτο Κέντρο Ενδομητρίωσης στη Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου Αντρέα Σταυρούλη, με την ονομασία Endometriosis Centre Cyprus.

Ηεξαγγελία της λειτουργίας του Κέντρου Ενδομητρίωσης συνέπεσε με την Παγκόσμια Κινητοποίηση για την Ενδομητρίωση (EndoMarch 2016), στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και η Κύπρος με εκστρατεία διαφώτισης του κοινού, μια προσπάθεια που αποτέλεσε το έναυσμα ευαισθητοποίησης και την οποία στήριξε το American Medical Centre.

Στόχος του Κέντρου
Με τη δημιουργία του Κέντρου Ενδομητρίωσης, το American Medical Centre στοχεύει να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ενημέρωση σχετικά με την πάθηση, αλλά και στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Το Κέντρο αποτελείται από μια ομάδα ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται συστηματικά στη διάγνωση και αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης διαφόρων σταδίων και πολυπλοκότητας, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, η ομάδα των ειδικών παρακολουθεί τους ασθενείς, πριν και μετά τη θεραπεία τους, παρέχοντας τις πιο καινοτόμες και στηριζόμενες στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα μεθόδους.

Τι είναι η ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση αποτελεί πάθηση, η οποία παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και αποκολλάται κάθε μήνα μαζί με το αίμα της εμμήνου ρύσης, αναπτύσσεται έξω από αυτήν.

Συνήθως προσκολλάται σε όργανα της πυελικής περιοχής, όπως στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή πίσω από τη μήτρα, ενώ κάποιες φορές επεκτείνεται στο έντερο και την ουροδόχο κύστη, ενώ σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και σε μέρη του σώματος που είναι μακριά από τα γεννητικά όργανα.

Λόγω της πιθανής εμφάνισης ενδομητρίωσης σε άλλα όργανα της πυέλου πέραν των έσω γεννητικών, όπως του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ουρητήρων, είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία του εξειδικευμένου γυναικολόγου με ουρολόγους, χειρουργούς εντέρου αλλά και ειδικοτήτων όπως ειδικοί στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, γαστρεντερολόγου, ψυχολόγου και φυσικοθεραπευτών.

Πώς εκδηλώνεται
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι οι έντονοι πόνοι αλλά και οι κράμπες στην κοιλιά λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της (δυσμηνόρροια). Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πίσω στη λεκάνη εκτός της εμμήνου ρύσης, ακόμη και σε καθημερινή βάση, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, που συνήθως διαρκεί για επτά ή περισσότερες ημέρες, ο μικρός κύκλος περιόδου, η επώδυνη και συχνή ούρηση, ακόμη και το αίσθημα κόπωσης σε σπάνιες περιπτώσεις. Η έκταση της πάθησης δεν σχετίζεται με την ένταση του πόνου. Συμβαίνει δηλαδή γυναίκες με έντονο πόνο να έχουν μικρές εστίες ενδομητρίωσης ή γυναίκες χωρίς απολύτως κανένα σύμπτωμα να έχουν βαριά ενδομητρίωση.

Οι διαθέσιμες θεραπείες
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γυναικολόγος χορηγεί αναλγητικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και παράλληλα συστήνει την κατάλληλη θεραπεία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το στάδιο του προβλήματος. Στις περιπτώσεις που η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, συνιστάται η λήψη αντισυλληπτικών ή προγεστερόνης, προκειμένου να κατασταλεί η λειτουργία των ωοθηκών, η οποία ευνοεί την επέκταση της ενδομητρίωσης.

Αν, όμως, η διάγνωση δείξει ενδομητρίωση σε προχωρημένο στάδιο, συστήνονται ειδικά φάρμακα τα οποία χορηγούνται στην ασθενή για μικρό χρονικό διάστημα. Όταν πρόκειται για πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ή όταν παρατηρούνται υποτροπές, γίνεται λαπαροσκόπηση με στόχο να απομακρυνθούν οι ορατές εστίες ενδομητρίωσης, κάτι που επιτυγχάνεται είτε με τον καυτηριασμό με λέιζερ είτε με την αφαίρεσή τους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες, όταν κρίνεται σκόπιμο, γίνεται συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργείου. Σε κάθε περίπτωση, το είδος της θεραπείας εξαρτάται τόσο από το στάδιο της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων όσο και από άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία της γυναίκας και η επιθυμία της για εγκυμοσύνη.

Στατιστικά στοιχεία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για τον αριθμό των γυναικών στην Κύπρο που υποφέρουν από την εν λόγω πάθηση. Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και ακολούθως στη θεραπεία της ενδομητρίωσης διαδραματίζει, πρωτίστως, η έγκυρη ενημέρωση των γυναικών αλλά και η γνώση των κατάλληλων θεραπειών που είναι διαθέσιμες, ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να απευθυνθούν στους εξειδικευμένους ιατρούς. Τα στατιστικά που ισχύουν στην Ευρώπη δείχνουν οτι μια στις δέκα γυναίκες ενδέχεται να πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ υπολογίζεται ότι η υπογονιμότητα έως και 50% των γυναικών οφείλεται στην εν λόγω πάθηση.

Ειδικότητες